luni, 28 noiembrie 2011

Tort delicios

Ingrediente pentru blat

10 oua
7 linguri de faina
10 linguri de zahar
4 linguri de ulei

Ingrediente pentru sirop

300ml apa
2 linguri de zahar
1 fiola esenta rom

Ingrediente crema alba

250g mascarpone
80ml frisca lichida
100ml lapte
50g unt
25ml lichior amaretto

Ingrediente pentru caramel

500g zahar
150ml lapte condensat
30g unt
1 fiola esesnta vanilie
50ml lapte

Ingrediente pentru crema de ciocolata

200g ciocolata alba menajera
100g unt
80g cacao
250ml panna
2 fiole esenta de rom

50g fulgi de migdala pentru ornat

Este o reteta care are un timp de preparare de cateva ore, dar merita efortul. Cel pe care l-am facut are o forma dreptunghiulara dar voi il puteti face si intr-o forma rotunda, impartind blatul in trei si repartizand crema de ciocolata si intre blaturi.
Incepeti cu prepararea blatului. Bateti albusurile spuma, apoi adaugati zaharul putin cate putin. Dupa ce tot zaharul s-a topit, adaugati faina si galbenusurile alternativ. La final adaugati uleiul si amestecati pana cand compozitia devine omogena. Tapetati forma cu unt, turnati compozitia si introduceti la cuptor la 180C pentru aproximativ 40 minute.
Intr-un ibric puneti 2 linguri de zahar la caramelizat apoi turnati apa si esenta de rom si mai lasati pe foc pentru 2 minute. Amestecati pana cand zaharul s-a dizolvat.
Pentru crema alba folositi un mixer si amestecati crema mascarpone cu laptele si untul la temperatura camerei iar separat bateti frisca lichida. Cand ambele compozitii sunt gata, amestecati-le si adaugati lichiorul.Crema astfel obtinuta o tineti la rece pana la montarea tortului.
Pentru caramel punem toate ingredientele la fiert si tinem pe foc pana se topeste tot zaharul apoi luam de pe foc si lasam sa se raceasca pana capata o consistenta usor de intins pe blat.
Pentru crema de ciocolata punem la topit untul si ciocolata. Dupa ce acestea s-au topit adaugam cacaoa si la final amestecam panna si esesnta de rom. Lasam sa se raceasca pana obtinem o crema usor de intins pe blat.
Taiem blatul in doua parti. Insiropam prima parte si intindem caramelul, apoi crema alba. Aplicam ultima parte de blat si insiropam. Montam crema de ciocolata pe toata suprafata tortului apoi ornam cu fulgii de migdala. Punem la rece pana a doua zi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu