sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Tort festiv cu ciocolata, vanilie si portocale

Ingrediente pentru blat

8 oua
10 linguri zahar
8 linguri de faina

Ingrediente crema ciocolata

200ml frisca lichida
100g ciocolata menajera
30ml lichior ciocolata
150ml smantana dulce pentru gatit
1 fiola esenta rom
1 plic gelatina ( dr Oetker )

Ingrediente crema vanilie

200ml frisca lichida
50g ciocolata alba menajera
150ml smantana dulce pentru gatit
100g branza de vaci
100g crema mascarpone
2 fiole esenta vanilie
3-4 picaturi colorant alimentar galben
1 plic gelatina dr Oetker

Ingrediente crema portocale

2  portocale potrivite
200ml frisca lichida
30ml sirop portocale
75ml lapte
1 plic gelatina dr Oetker
1 fiola esenta portocale
3-4 picaturi colorant alimentar rosu

Ingrediente pentru sirop

2 linguri de zahar
300 ml apa
coaja rasa de portocala
cateva picaturi de esenta de portocala


250g piscoturi ( aproximativ )

Preparam siropul astfel: caramelizam cele doua linguri de zahar apoi turnam apa si punem la fiert pana ce zaharul se topeste in totalitate. Adaugam coaja rasa de portocala si esenta, luam de pe foc si lasam la racit.
Incepem cu pregatirea blatului astfel: batem albusurile spuma si adaugam zaharul treptat pana la incorporare. Amestecam faina si galbenusurile alternativ. Ungem forma cu unt, turnam compozitia si bagam in cuptor la 180C pana cand capata culoare aurie.Scoatem din cuptor si lasam la racit. Taiem blatul in trei.
Fixati prima parte de blat in forma de tort, insiropati usor si fixati piscoturile pe margine.
Incepeti pregatirea cremei de ciocolata astfel: bateti frisca lichida pana cand aceasta capata consistenta dorita. Puneti intr-un vas ciocolata impreuna cu smantana si amestecati in bain-marie pana cand acestea formeaza o pasta omogena.Turnati aceasta pasta peste frisca si mixati. Adaugati lichiorul si esenta. Pregatiti gelatina conform indicatiilor de pe plic apoi amestecati cu crema si mixati. Turnati crema peste blat. Puneti la rece pentru 30 minute.
Scoateti de la rece si fixati a doua parte a blatului. Insiropati.
Incepeti prepararea cremei de vanilie astfel: bateti frisca pana capata consistenta solida. Intr-un vas pe care-l puneti la bain-marie topiti ciocolata amestecata cu smantana. Dupa ce aceasta s-a topit, turnati peste frisca. Adaugati branza de vaci si crema mascarpone. Amestecati pana devine o pasta omogena. Adaugati esenta si colorantul. Dizolvati gelatina conform indicatiilor de pe plic apoi amestecati cu restul compozitiei pana la incorporare. Turnati peste blat si bagati la frigider pentru 30 minute. Scoateti din frigider, fixati ultima parte a blatului si insiropati.
Incepeti pregatirea cremei de portocala astfel: bateti frisca pana capata consistenta solida. Adaugati laptele cate putin pana la incorporare. Stoarceti cele doua portocale si adaugati sucul putin cate putin, impreuta cu siropul si esenta de portocale. Adaugati colorantul. Preparati gelatina conform instructiunilor dupa plic si amestecati pana la omogenizare. Turnati crema peste blat. Puneti la frigider pentru 5-6 ore apoi serviti.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu