luni, 26 decembrie 2011

Cozonac pufos cu nuca

Ingrediente

1kg faina
250g zahar
500ml lapte
75g drojdie
200g margarina
5 oua
50ml ulei
1 lingurita sare
450g nuca macinata
30g cacao
100g zahar pudra
3 fiole esenta vanilie
1 fiola esenta rom
coaja rasa de la o lamaie
1 galbenus pentru uns cozonacii

Cu cateva ore inainte de inceperea pregatirii cozonacilor lasati toate ingredientele la temperetura camerei. Faina trebuie cernuta macar de doua ori pentru a o afana. Topiti margarina. Incalziti laptele ( nu-l fierbeti ), turnati zaharul si amestecati pana acesta se topeste.Adaugati sarea si amestecati pana se topeste. Turnati 1/4 din lapte intr-o alta cratita pentru maia si topiti in el drojdia, apoi amestecati cu 3-4 linguri de faina. Lasati pana cand maiaua creste apoi spargeti oualele si separati galbenusurile de albusuri. Turnati laptele, maiaua, galbenusurile, esentele si coaja rasa de lamaie peste faina. Amestecati, apoi framantati pana cand totul devine omogen. Incorporati treptat, framantand continuu, margarina topita. Coca trebuie framantata pana devine elastica si se dezlipeste usor de degete ( aproximativ 30 minute ).Puneti coca la crescut pentru 30 minute. Intre timp bateti albusurile spuma si amestecati cu zaharul pudra, cacaoa si nuca pisata. Dupa ce coca a crescut, o portionam si o intindem usor, folosind ulei pentru a nu se lipi de maini. Turnam pe fiecare bucata din compozitia de nuca, o intindem pe toata suprafata, rulam si punem cozonacii in forme tapetate cu unt sau margarina. Ungem cozonacii cu un amestec de 1 galbenus, 2 linguri de lapte, 1 lingurita de zahar pudra si 1 lingura ulei.Lasam din nou la crescut pentru 30-40 minute apoi bagam la cuptor pentru 50 minute la o temperatura de 160C.
Scoatem din cuptor si apoi imediat din tava pentru ca acesta sa nu transpire. Il lasam sa se aeriseasca foarte bine intorcandu-l din cand in cand iar cand acesta s-a racit, il acoperim pana a doua zi cu prosoape. Pentru a-l pastra proaspat, a doua zi il invelim in hartie si il bagam apoi in punga.



2 comentarii:

  1. Pot sa pun drojdie granulata uscata in loc de drojdie normala?Mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, la cozonac trebuie sa folositi numai drojdie proaspata.

    RăspundețiȘtergere