vineri, 18 noiembrie 2011

Tort de mere si crema de zahar ars

Ingrediente:

Pentru blat

5-6 mere medii
5 oua
5 linguri de zahar tos
4 linguri de faina
2 linguri cu ulei
1 esenta de vanilie

Pentru crema de zahar ars

5 oua
500ml lapte
10 linguri zahar
1 esenta rom


Pregatim forma ( o forma sau craticioara pe care o putem introduce la cuptor ) in care punem merele intregi, curatate si cu cotorul scos. In locul cotorului punem zahar tos. Adaugam printre mere inca 2 linguri de zahar si introducem la cuptor la 200C pana cand merele s-au copt si zaharul s-a caramelizat. In timp ce merele se coc in cuptor, preparam compoitia pentru crema de zahar ars astfel: batem cu mixerul cele 5 oua impreuna cu  4 linguri de zahar iar cand zaharul s-a dizolvat, adaugam laptele rece si esenta de rom. Turnam compozitia peste merele coapte si zaharul caramelizat si introducem din nou la cuptor de data aceasta la 180C pentru aproximativ 30min. In timpul in care crema de zahar ars este la cuptor, preparam compozitia pentru blat astfel: batem albusurile spuma apoi incorporam putin cate putin zaharul pana cand spuma devine foarte tare apoi continuam cu faina si galbenusurile pana cand obtinem o compozitie omogena. La final adaugam uleiul si vanilia lasand mixerul sa mai amestece inca 1 minut.
Scoatem crema de zahar ars din cuptor ( care ar trebui sa fi prins deja o crusta deasupra ) si turnam compozitia pentru blat. Introducem la cuptor la aceeasi temperatura pentru cca 40 min. Scoatem forma din cuptor, lasam sa respire tortul pentru 5 minute si pregatim un platou pe care-l punem deasupra formei, rasturnand apoi tortul pe platou. Se da la rece si se serveste cu frisca.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu